sobota, 16 kwietnia 2011

Okres przejściowy między zimą i cieplejszymi porami roku to czas osłabienia organizmu, co przejawia się w dużej podatności na infekcje. Warto więc pomyśleć zawczasu o poprawieniu odporności poprzez ruch, unikanie stresu oraz zdrowe odżywanie. Książka Charlotte Haigh może być w tym pomocna.

100 sposobach na odporność autorka przedstawia sto produktów spożywczych, pobudzających nasz układ immunologiczny. W głównej mierze są to dary natury, łatwo dostępne i nie przetworzone przez człowieka. Zostały one pogrupowane w kilka kategorii: korzenie, warzywa, liście, owoce, jagody, orzechy, ziarna, zboża, zioła i przyprawy, grzyby, ryby, owoce morza oraz drób. Spośród wytworów człowieka możemy poznać dobroczynne właściwości niektórych olejów oraz jogurtu. Każdy produkt przedstawiony jest pod kątem jego działania na system immunologiczny człowieka - na ogólne uodpornienie organizmu, obniżenie cholesterolu czy też dostarczanie witamin i składników odżywczych. We wprowadzeniu ich do naszej diety z pewnością pomogą oryginalne przepisy, zamieszczone przy każdym z omawianych produktów. Koktajl bananowo-migdałowy, szpinakowe risotto, makaron z grzybami - czy to nie brzmi smakowicie? 

Muza 2011

0 komentarze:

Prześlij komentarz